Goede hoop

33

Gisteren ging ik samen met mijn schoonvader Jan weer op ons maandelijkse museum-uitje, dit keer naar het rijksmuseum en de tentoonstelling Goede Hoop, over Zuid Afrika, de geschiedenis en 400 jaar betrekkingen tussen dit mooie land en Nederland. goede hoop

Je kan een audiotour kopen voor 5 euro maar je kan hem ook gratis downloaden voor op je telefoon. Neem dan wel even een koptelefoon mee of koop er één in het museum voor 5 euro. Adriaan van Dis vertelt over de geschiedenis en de objecten, kaarten, affiches, schilderijen en foto’s die je ziet.

De tentoonstelling begint met Jan van Riebeeck. Hij vaart met een vloot naar Zuid Afrika en vestigt zich daar. Er wonen daar natuurlijk ook al andere volken maar dat vinden de Nederlanders niet zo belangrijk. Ze kopen hun werkkracht met mooie glazen kralen en alcohol. Heel slim (en gemeen) want door de verslavende werking ervan maak je mensen afhankelijk van je. De originele zuid- Afrikaners en de Nederlanders moesten erg aan elkaar wennen en maakten ook tekeningen van elkaar. De onderste tekening in steen is gemaakt door de Afrikaners en stelt een Hollandse man en vrouw voor.

De Nederlanders die zich in Zuid Afrika vestigde waren erg onder de indruk van de mooie natuur van het land en zijn bewoners (mens en dier). Robert Gordon legde al deze natuurschatten vast in tekeningen en geschriften. in de tentoonstelling is er een hele zaal aan hem geweid. En er is ook een speciale website waarop je zijn werk nog eens uitgebreid kan bekijken (een aanrader, dus even doen).

Dat de Nederlanders zich zomaar dit prachtige land en haar bewoners toe- eigenen is al vreselijk maar dan komen daar ook nog de Engelsen die vinden dat zij het wel in kunnen pikken. De volgende eeuw wordt er steeds gevochten tussen de Engelsen en de boeren (zo noemen de Nederlanders die zich daar gevestigd hebben zich) en ook de zwarte bevolking wordt meegetrokken in deze vreselijke oorlog. De Engelsen maakten ook al gebruik van concentratiekampen war de omstandigheden voor de ‘boeren’ vreselijk waren. De eerste tekening hieronder van al die vechtende mannen is trouwens van de broer van Mondriaan, die ook meevocht.

 

Toen ik daar zo rond liep zag ik ineens een beeld wat ik herkende. Namelijk “de Wet” een heel groot standbeeld van een streng kijkende man die midden op de hoge Veluwe staat. In die blog schreef ik nog dat ik niet wist wie er afgebeeld was, maar nu weet ik het dus wel namelijk Christiaan de Wet, generaal in de Boerenoorlog.

 

Begin 19e eeuw komt Zuid Afrika in een wat rustiger vaarwater. Shell vestigt zich er en het koninklijk huis en KLM onderhouden goede betrekkingen met (de blanken) in Zuid Afrika. Maar een groot deel van de Nederlanders is het er niet mee eens en in de jaren 80 is apartheid en de strijd om van wie Zuid Afrika nu eigenlijk is een “big item”

Ik kan me die periode ook nog heel goed herinneren. We kochten geen producten uit Zuid Afrika en allerlei artiesten weigerden om daar op te gaan treden, op het journaal ging het vaak over de situatie in Zuid Afrika en de apartheid, en Ruud Gullit maakte er dit lied over:

 

Met Mandela en zijn bezoek aan Nederland eindigt de tentoonstelling. De situatie in Zuid Afrika is nog steeds niet goed en dat kan ook bijna niet na 400 jaar van inmenging van buitenaf en vreselijke bloederige oorlogen en nare rassenstrijd. Wij als Nederlanders beseffen hopelijk steeds meer wat we gedaan hebben en deze eerlijke tentoonstelling is hopelijk een stapje in de goede richting van dat besef.

Ik vond het in ieder geval een erg mooie tentoonstelling en een goed lesje geschiedenis.

26

 

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s