Vaiana

Als je nog op zoek bent naar een leuke film om in de kerstvakantie met je (klein)kinderen naar toe te gaan, ga dan naar de nieuwste Disneyfilm: Vaiana. Deze film heeft alle kenmerken van een typische Disneyfilm; namelijk een hoofdpersoon waarin je je kan verplaatsen, leuke liedjes, dieren als sidekick, een (persoonlijke) zoektocht en veel humor. Maar daarnaast heeft deze Disneyfilm ook iets nieuws: hij is veel vrouwvriendelijker dan de vorige films. Hierover later meer maar eerst maar even waar hij over gaat: vaianaposter

Vaiana vertelt het verhaal van de oudste dochter van de eilandchief op een van de vele Polynesische eilanden. Het eiland ziet er uit als een paradijs met wuivende palmen, groene bergen, kleurige bloemen en een helderblauwe zee. De bevolking van het eilandje leeft in perfecte harmonie met de natuur en is tevreden. Vaiana’s levenspad is al helemaal uitgedacht. Zij zal ooit haar vader opvolgen als leider van haar volk. Maar Vaiana wordt aangetrokken tot het water. Ze wil niets liever dan de zee op om nieuwe werelden te ontdekken. Als op een dag blijkt dat het eiland wordt bedreigd door een ecologische ramp’ gaat Vaiana op pad om haar volk te redden. Maar daarvoor moet ze eerst de halfgod Maui zien te vinden.

Maui maakt dat je de film nog leuker gaat vinden. Deze enorm ‘stevige’ halfgod heeft ook een ‘enorm’ ego. Hij vindt zichzelf fantastisch en lijkt niet veel om anderen te geven. Maar dat is eigenlijk niet het geval. Al snel begrijp je dat hij zichzelf steeds ‘overschreeuwd’ en eigenlijk een goed hart heeft. Hij is ook gewoon erg grappig als ‘onuitstaanbaar’ karakter waar je toch van gaat houden.

Maui en Vaiana zijn tot elkaar veroordeeld. Maui leert Vaiana allerlei handigs, zoals zeilen en vechten, maar waar het op durf en zelfvertrouwen aankomt, wint zij het van hem. Samen ontmoeten ze een keur aan kleurrijke slechteriken, zoals de Kakamora (een leger kwaadaardige kokosnootpiraten),  de zelfingenomen glamrock-krab Tamatoa, die ook weer een erg leuk lied zingt, en een angstaanjagend lavamonster, van wie Vaiana leert dat begrip haar verder brengt dan agressie.

Wat deze film, de Engelse titel is trouwens “Moana”, anders maakt dan vorige ‘prinsessenfilms’ is Vaiana. Ze is een geboren leider, dapper en standvastig. Ze weet wat ze wil en vindt het geen probleem daar de halve oceaan voor over te steken, ze gaat het gevaar niet uit de weg maar vecht dapper terug.

Ze heeft, anders dan de voorgaande Disney-prinsessen normale polsen en enkels en niet van die luciferstokjes en ook haar middel is meer hoe het in het echt eruit zou kunnen zien. Aangezien prinsessen helemaal het einde zijn voor kleine meisjes (ik zie dat in mijn eigen klas) lijkt het me heel goed als ze eens een wat ‘normaler’ lichaam krijgt. Die meisjes in mijn klas willen ook ‘prinses’ worden en er precies zo uit zien als de prinsessen in de film.

 

Het laatste wat echt anders is dan in voorgaande Disneyfilms, is dat ze geen ‘prins’ of ander manlijke figuur nodig heeft om haar doel te bereiken. Maui is eerder een blok aan haar been’ dan dat hij haar helpt en in de hele film komt geen romance voor. Het gaat Vaiana veel meer om het redden van haar eiland (en eigenlijk de hele wereld) dan om iets anders. Ze is een onafhankelijke ‘vrouw’ die haar eigen boontjes kan doppen.

Ik ging er gisteren samen met Louis naar toe. Hij wilde eerst niet. Ik dacht dat het kwam omdat een meisje de hoofdrol speelt maar later zij hij dat hij eerst niet wilde omdat hij het misschien te eng zou vinden. Dat viel wel mee. Soms is hij wel echt spannend (ik zou er zeker niet naar toe gaan met kinderen onder de 7. Daarvoor is hij trouwens ook te ingewikkeld en te lang), maar hij is ook ontroerend, grappig en erg mooi gemaakt. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt en raadt hem iedereen aan. 34

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s