Caesar van Everdingen

Ik ben echt op de museumtour de laatste tijd. Dus ook dit weekend ben ik weer ergens geweest, namelijk in het stedelijk museum Alkmaar. Naar de tentoonstelling “Vleiend penseel, Caesar van Everdingen”. Ik werd er helemaal vrolijk van.aa

 

Het is een tentoonstelling die echt goed in elkaar zit. De audiotour die er bij zit is interessant en afwisselend en daardoor kom je echt veel te weten over de tijd waarin de schilder leefde, waarom hij schilderde wat hij schilderde en waar je bij een schilderij naar moet kijken.  De audiotour begint al heel goed met een rap/ lied waarin de schilder Caesar van Everdingen (1616-1678)  zichzelf voorstelt. Hij heeft een ballerige toon en je hoort meteen dat hij zichzelf enorm geweldig vindt. Hiermee wordt de toon voor de rest van de tentoonstelling gezet. Harm Goslink Kuiper maakte negen liedjes bij de tentoonstelling, gebaseerd op de schilderijen. De liedjes zijn ook bedoeld voor kinderen die de tentoonstelling bezoeken maar ik vond ze zelf ook heel geestig. Verder stond van Everdingen bekend om hoe hij stoffen schilderde (zie bijvoorbeeld het kleed en de draadjes die eraan hangen op de foto hieronder van het hondje. Modeontwerper Edwin Oudshoorn maakte textielcreatie’s  (whatever that may be. Maar dat zie je dus als je gaat kijken) voor bij de tentoonstelling.

De schilderijen van Caesar van Everdingen zijn misschien wel wat “kitscherig’ en traditioneel voor die tijd, maar als je beter kijkt valt dat eigenlijk ook wel weer mee. Er zit veel bloot in zijn schilderijen. Vooral in borsten is van Everdingen gespecialiseerd. Alles is wulps, zacht en rijk. En ook al had hij ook wel dingen die hij niet zo goed kon tekenen, handen bijvoorbeeld, over het algemeen is het ook erg knap geschilderd en zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de rest van het museum op de website van: Stedelijk Museum Alkmaar

Dat ik niet de enige ben die het een goede tentoonstelling vind blijkt uit deze recencie uit de Volkskrant, waarin de tentoonstelling, net als in de NRC trouwens,  vijf sterren krijgt.

 

Wij hebben de tentoonstelling vrij snel bekeken en de rest van het museum helemaal niet gezien want we moesten ook nog naar de aankomst van Sinterklaas (daarover later meer) in de mooie binnenstad van Alkmaar. Het viel me wel tegen dat de Alkmaarse Sinterklaas alleen maar ‘echte’ zwarte pieten had trouwens. In wat voor tijd leven we nou?!?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s