Wij Moszkowicz

Wie kent ze niet: De moszkowiczjes? Ze komen zo eens in de zoveel tijd in het nieuws omdat er weer één geroyeerd is, ze een grote crimineel vertegenwoordigen of omdat ze ruzie met iemand hebben (meestal met elkaar). Lekker smullen van andermans familieperikelen. Binnenkort komt de VPRO met een gedramatiseerde serie over hun familie, De Maatschap. En Maandag zag ik op tv de documentaire Wij Moszkowicz.Wij-Moszkowicz_campagnebeeldMax Moszkowicz (37) maakte deze documentaire over zijn vader Robert (63) naar eigen zeggen om hem beter te leren kennen, om hun relatie te verdiepen en om zichzelf beter te leren kennen. Net als zijn vader herkent hij bij zichzelf een destructieve hang naar seks, drank en drugs. Hij wil hier vanaf omdat hij binnenkort vader wordt van weer een volgende generatie Moszkowicz. 

Vader Robert  was/ is het zwarte schaap van de bekende Joodse advocatenfamilie Moszkowiz. Hij is de tweede zoon van strafpleiter Max Moszkowicz sr. en was ooit op zijn 22e de jongste advocaat van Nederland. Na zijn afstuderen kwam hij bij zijn vader in de zaak. Maar langzaam raakte hij uit de gratie bij zeide (Jiddisj voor opa), zoals iedereen in de familie Max sr. noemt. Dat hij tot afkeuring van zijn vader met een niet-Joodse vrouw trouwde was nog het minste. Max was hun oudste zoon.

Robert verliet zijn eerste vrouw voor een, aan heroïne verslaafde cliënte. Zelf raakte hij ook verslaafd en hij was jarenlang drugsgebruiker. Een kind uit die relatie overleed heel jong, omdat hij verslaafd geboren werd. Tot tweemaal toe werd hij uit de advocatuur gezet wegens financiële wantoestanden. En dan heeft hij ook nog negen kinderen bij vier verschillende vrouwen. De oudste is 36, de jongste 2 jaar.

In de documentaire komt het allemaal aan bod op een hele eerlijke, vaak pijnlijke manier. Robert wordt niet gespaard. Je ziet hem in zijn dure Jaguar rondrijden, altijd tip-top gekleed, maar hij gaat wel naar de stadsbank van lening waar hij 70 euro krijgt voor een diamanten ring. Vader en zoon maken samen tripjes naar Limburg, de Klaagmuur in Jeruzalem en het tehuis waar max sr. verblijft. Want deze documentaire gaat toch vooral over de relatie tussen vaders en zonen: max jr. wordt zelf vader van een zoon, hij onderzoekt de relatie met zijn vader en probeert er achter te komen waarom zijn vader is zoals hij is door de relatie tussen hem en max sr. (die als enige van zijn familie Auschwitz overleefde) te onderzoeken.

Hoe deze hele familie Moszkowich met elkaar omgaat is vreselijk en toch is er ook liefde. En dat, plus de eerlijkheid van de hele documentaire, maakt dat ik er nog vaak aan denk deze dagen en dat ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hem gaan kijken.

Wat mij betreft echt de moeite waard. Hij duurt wel 1.20 uur. Ga om hem te zien naar uitzendinggemist of klik hier

vader en zoon

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s