Keverjongen

Er zijn meer soorten kevers dan er van enig ander dier zijn. Op de site van National Geographic lees ik dat Circa 25 procent van alle beschreven soorten op de aarde,  behoort tot de keverfamilie. Het werd er dus wel eens tijd voor dat ze eens de hoofdrol kregen in een nieuwe serie kinderboeken, waar nu net het eerste deel van is verschenen; Keverjongen van M.G. Leonard.

De vader van Darkus is een verstrooide geleerde, die in het natuurhistorisch museum werkt en die zeker niet zomaar op een dag spoorloos zal verdwijnen. En toch gebeurt het. Niemand weet waar Barthy Cuttle gebleven is. En omdat de politie al snel het zoeken opgeeft, gaat Darkus op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van zijn oom Max en van twee schoolvrienden: Virginia en Berthold. En dan komt er hulp uit een heel onverwachte hoek: een grote kever met wie Darkus kan communiceren. Darkus noemt het dier Baxter. Al snel blijkt dat er in het buurhuis een hele keverkolonie huist, met de meest exotische keversoorten. Baxter is de eerste van het hele leger aan insecten dat Darkus helpt om zijn vader te vinden, de vijand te ontmaskeren en uiteindelijk zijn vader te bevrijden.

keverjongen

Bij het boekenpanel van De Wereld Draait Door besproken ze dit boek en toen wilde ik het al gelijk hebben. Ik had het bijna gekocht maar toen kreeg louis het al van zijn oma Anja voor het behalen van zijn zwemdiploma. Wel bleek al heel snel dat hij nog wat te jong is voor dit boek. het is meer voor kinderen vanaf 10+ bestemd.

Het is namelijk behoorlijk spannend en soms ook echt een beetje eng. De vijand van Darkus en de kevers, Lucretia Cutter, is een heel eng mens die in plaats van benen een soort van insectenklauwen heeft en haar ogen blijken “facetogen” te zijn.  Daar wil je liever niet over gaan dromen.  Maar het is ook een heel grappig, soms bijna ‘slapstickachtig ‘ boek , bijvoorbeeld het stuk over de twee buurmannen en hoe de kinderen hen te pakken nemen.

Maya-1-by-David-Myers-smaller.jpgHet is geschreven door de Britse Maya Leonard die dol is op kevers en allerlei informatie over ze verzameld. Dit is haar debuut en ik geloof dat er na dit deel nog twee komen (het wordt een trilogie).

De tekeningen in het boek zijn van Julia Sarda. Ze heeft een stijl waar ik wel even aan moest wennen. “Tobias had het veel mooier kunnen illustreren” denk ik dan meteen, maar ik ben natuurlijk niet helemaal objectief hierin.

Ik vond het een erg leuk boek en raadt het iedereen aan. Zeker als cadeautje voor iemand tussen de 10 en de 14 is het perfect, maar ook leuk voor diegene die die leeftijd allang gepasseerd zijn.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s