De jongen op de berg

de jongen op de berg

John Boyne, de schrijver van  De jongen in de gestreepte pyjama, heeft nu een nieuw boek geschreven met de weinig originele titel: De jongen op de berg. Het is een jeugdboek maar ook goed te lezen voor volwassenen.

Pierrot is zeven wanneer zijn moeder overlijdt, zijn vader pleegde zelfmoord toen hij vier was. Na een tijdje in het weeshuis wordt Pierrot in huis gehaald bij de man waarvoor zijn tante als huishoudster werkt: Adolf Hitler.  De Berghof, het verblijf van Hitler op de Obersalzberg wordt een nieuw thuis voor Pierrot, die al snel Pieter wordt genoemd.

Weer kiest de schrijver hier het perspectief van een naïeve jongen die een toeschouwer is in oorlogstijd. De zevenjarige Pierrot heeft geen idee van wat er zich in de buitenwereld voltrekt. Op zijn tante na heeft hij niemand meer. Hitler geeft hem aandacht, complimentjes en mooie uniformen. Pierrot wordt een soort persoonlijke bediende. ‘Een verrukkelijke kleine speelgoednazi’, vindt de hertog van Windsor, tijdens een bezoek. ‘Kon ik hem maar meenemen voor thuis op de schoorsteenmantel.’

de-jongen-op-de-berg-john-boyne-boek-cover

Pieter wordt naarmate het boek vordert, steeds vervelender. Hij snauwt de andere bedienden af, verraad mensen die ook maar een heel klein beetje kritiek op de Führer hebben en doet vervelend tegen zijn vroegere vriendinnetje.

Ik ga niet verraden hoe het afloopt maar een groot deel daarvan weet iedereen toch al. Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen (voor mij is dat heel snel). Het leest heel gemakkelijk en je wilt graag weten hoe het afloopt. Toch heb ik ook wel de nodige kritiek:

Het is wel heel erg: Van dik hout zaagt men planken. Het zit aan elkaar van de cliche’s: de vader van Pierrot had een oorlogstrauma. Dit uitte hij door teveel te drinken en dan gewelddadig te worden. De vroegere vriend van Pierrot, de Joodse Anshel, is een slimme jongen die graag schrijver wil worden. Hitler heeft het met zijn officieren over een douche waar geen water uit komt, is heel vervelend tegen zijn personeel en lief voor zijn hond bla bla bla. Als schrijver mag je best iets maar van je lezers vragen. ook, misschien wel juist, als dit jongeren zijn.

De naïviteit van de jongen gaat je trouwens na een tijdje behoorlijk irriteren. Daarnaast wordt hij ook nog eens ‘strontvervelend’. Niet echt een prettige hoofdpersonage dus.

Leuk aan het boek vond ik dat een deel van het verhaal waarschijnlijk echt zo gegaan is. Je leest hoe de oorlog zich ontwikkeld, hoe de mensen daarover, en over de joden, denken en je ziet hoe Hitler daar boven op die berg woonde. Het was zijn vakantiehuis en hij kwam er zo af en toe, maar de schrijver heeft hier wel goed onderzoek naar gedaan en het is leuk om te lezen over hoe het er daar aan toe ging en wie er allemaal op bezoek kwamen.

Conclusie: Niet een heel goed boek. Wel interessant om te lezen en de oorlog wordt weer van een hele andere kant bekeken. Je hebt het ook zo uit want het is heel prettig leesbaar.

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s