The children act

boek twee is uit en dit keer ben ik echt onder de indruk. Wat een goed boek is “The children act (De kinderwet in de Nederlandse vertaling) van Ian McEwan.

Het gaat over de 59 jarige rechter Fiona May. Zij is familierechter en allerlei interessante zaken komen kort langs. Ook haar privéleven komt uitgebreid aan bod want in het begin van het boek heeft ze ruzie met haar man. Hij wil graag een affaire beginnen met 1 van zijn studentes zodat hij tenminste nog kan genieten van echte extatische sex. Hij noemt Fiona saai en frigide en altijd met haar werk bezig. Zij zegt dat hij dan maar moet gaan, maar dan ook niet meer terug hoeft te komen. De dagen daarna voelt ze zich doodongelukkig. Ook tot haar eigen verbazing vooral over het gezichtsverlies dat ze leidt als hij echt bij haar weg gaat.

Het belangrijkste onderwerp van dit boek is echter een specifieke rechtzaak. Die van een 17-jarige leukemie-patiënt die bloedtransfusie weigert omdat zijn geloof (hij is Jehova’s getuige) dat niet goedkeurt. Zonder nieuw bloed gaat de jongen hoogstwaarschijnlijk dood.

Om er achter te komen of de jongen bloed weigert uit eigen vrije wil, of omdat zijn ouders en de kerk dat zo willen gaat ze bij hem op bezoek in het ziekenhuis. De jongen, Adam, wordt over drie maanden achttien en dan zou hij zelf behandeling mogen weigeren. Maar nu ligt de beslissing in de handen van Fiona.

Jammer dat ik niet kan vertellen hoe het verder gaat maar dat zou zonde zijn want ik hoop dat iedereen dit boek zelf gaat lezen. Het is erg goed geschreven en de vragen die erin aan bod komen zijn echt interessant. Lezen dus!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s